9 sätt att betala med telefonen online och i butik

person holding white Android smartphone in white shirt

I en vardag som blir alltmer kontantfri letar konsumenter börjar även vanliga kortbetalningar att kännas tidsödande och förlegade. Därför blir det allt viktigare att ha en tjänst för mobila betalningar, där allt smidigt sköts via telefonen, både vid köp online och i fysiska butiker.

Det är lätt att glömma att smartphones faktiskt inte har varit en självklarhet i så gott som varje persons vardag i mer än några år. I fickan har vi en verktygslåda som man bara hade kunnat drömma om vid millennieskiftet.

Utvecklingen gör allt smidigare. Optimering är ordet producenter av både hård- och mjukvara lever efter. Betalningar med hjälp av telefonen fungerar som en bra symbol för detta. Det vanliga betalkortet är snart bara en artefakt i den oöppnade plånboken.

Det finns en rad tjänster för mobila betalningar att välja mellan. Nedan går vi igenom nio av de mest använda.

Swish

2012 lanserades Swish – en betalapp som samägs av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbankens Bank. 2022 rapporterade Sveriges Riksbank att åtta miljoner av Sveriges invånare använde Swish och 95 procent i åldersgruppen 15 till 65 år hade appen nedladdat i sin telefon.

Swish var i början mest ämnad för att göra det möjligt för privatpersoner att skicka pengar till varandra. Betalmedlet tog snabbt över som det dominerande valet på köp och sälj-sajter som Blocket, Tradera och Facebook Marketplace. I dag går det använda Swish för allt från betalningar i mataffären till insättningar på bettingsidor.

Med hjälp av BankID sker betalningarna på ett tryggt och säkert sätt. Allt som krävs är ett Swish-konto och tillgång till internet. Med hjälp av historik-funktionen får du även en snabb överblick över din ekonomi genom att se hur mycket du har swishat för (och tagit emot) den senaste tiden.

Trustly

Trustly grundades 2008 och fokuserar på e-handel. Precis som Swish använder man sig av BankID för verifiering för att se till så att alla transaktioner sker på ett så säkert sätt som möjligt. Tjänsten finns världen över och används bland annat vid köp på eBay eller via Alibaba. De senaste åren har tjänsten sett rejäl tillväxt på den amerikanska marknaden.

För den som sysslar med valutahandel är Trustly ett vägvinnande val. Detta gäller särskilt för den som handlar i Eurozonen där man kan använda sig av Payout Express för direkta utbetalningar till bankkonton.

Skrill

Paysafe Limited är ett av världens största företag inom marknaden för betalningar online. En av deras produkter är Skrill, vilket är en digital plånbok med möjlighet att betala på en rad olika sätt. Med Skrill kan du bland annat göra kortbetalningar och banköverföringar. Tjänsten har vid flera tillfällen prisats som marknadens bästa digitala plånbok.

Det kostar inget att starta ett Skrill-konto. Däremot att kan det tillkomma avgifter beroende på vilken typ av transaktion du gör. Vanliga banköverföringar och kortbetalningar är dock gratis.

Apple Pay

Sedan några år tillbaka är det möjligt för iPhone-användare att lägga in sitt betalkort i telefonen via tjänsten Apple Pay. Verktyget är förinstallerat i varje enhet – inte bara i telefoner utan även i Apple Watch, Mac och iPad.

Det enda du behöver göra är att koppla ditt kort till verktyget. Sedan kan du använda det för både digitala köp och när du handlar i butik. När du betalar i butik öppnar du Apple Pay och blippar sedan telefonen på samma sätt som du hade gjort med ett vanligt betalkort. Apple Pay går även att använda för att betala på diverse abonnemang via telefonen.

Google Wallet

Google Wallet är Googles motsvarighet till Apple Pay. När du ska handla online kan du betala på alla sajter med Pay-loggan bland betalningsalternativen. I fysiska butiker gäller samma princip som med Apple Pay. Håll baksidan av telefonen mot betalningsläsaren. När transaktionen är godkänd kommer en blå bock att dyka upp på skärmen.

Har du flera kort kan du lägga in samtliga i Google Wallet. Sedan är det bara att bläddra fram till det kortet du vill betala med när du ska köpa något.

PayPal

En av de mer rutinerade namnen på listan är PayPal. Med tjänsten kan du välja mellan att fylla en digital plånbok eller att helt enkelt koppla ditt bankkonto till tjänsten. Det är dessutom möjligt att betala med PayPal utan att ha ett konto över huvud taget. Då väljer du i sället att göra en engångstransaktion där du fyller i dina kortuppgifter. Tjänster som Trustly går att använda via PayPal.

Klarna

En av de mest populära alternativen när svenskar handlar online är Klarna. Betalningstjänsten erbjuder flera olika tjänster. Med Klarna Faktura kan kunden köpa en vara på kredit utan att ha ett kreditkort och har då 30 dagar på sig att betala. Föredrar man att köpa något på delbetalning är det i stället Klarna Konto som gäller.

Vill man betala direkt finns både Klarna Checkout och Klarna Direkt. Checkout används för snabb betalning där man bara behöver fylla i mail och postnummer. Med Direkt dras pengarna för betalningen från kundens bankkonto på en gång.

Spara kortuppgifter i webbläsaren

Via de flesta webbläsare till både mobiltelefoner och datorer är det möjligt att spara sina kortuppgifter direkt i mjukvaran. Vid köp via webbläsaren kommer i så fall samtliga uppgifter redan att vara ifyllda. Det enda du som kund behöver göra är att fylla i den tresiffriga säkerhetskoden som du hittar på baksidan av ditt betalkort.

Om du väljer att spara dina kortuppgifter i webbläsaren är det viktigt att du vet att din dator eller mobil är skyddat mot intrång. Publika nätverk är enkla att tränga igenom. Här kan det vara en god ide att ha någon form av VPN-tjänst för att skydda dina uppgifter.

Crypto wallet

Vill du handla med kryptovaluta kommer du att behöva en så kallad crypto wallet. Här finns det en rad olika alternativ att välja mellan, bland annat Trust Wallet och MetaMask. Dessa plånböcker är krypterade för att bara du ska kunna komma åt det som är lagrat i. Förutom kryptovalutor kan du även spara till exempel NFT:er i plånboken.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla