Köpa luftgevär

Bild på ett luftgevär

Att köpa luftgevär

Att köpa luftgevär

Något som kan vara mycket spännande och intressant är när det är dags att köpa sitt första luftgevär. Många gånger är det just vid det tillfället då ett intresse att bli jägare börjar gro. Luftgevär är något många felaktigt tror att unga personer använder.

Här är det faktiskt så att även många jägare övar på sitt skytte med just luftgevär. När du ska köpa ett luftvapen finns det en hel del saker att tänka på. Här ska du fråga dig vilken typ du vill ha samt vilken kaliber av ammunition du vill skjuta med.

Efter det ska du också välja ett bra kikarsikte, medan det sedan finns en hel rad med olika tillbehör för att göra ditt skytte spännande och intressant.

Några exempel på tillbehör är allt från hållare för måltavlor till komplett älgbana luftgevär samt rörliga skjutbanor.

Luftgevär – Olika typer

Luftgevär - Olika typer

När du ska välja luftgevär finns det tre olika typer. Det är de klassiska luftgevären du kan ladda med ett skott som bygger på en kraftfull fjädermekanism.

Det andra är de som kan laddas med flera skott där du pumpar trycket för varje gång du ska skjuta.

Den tredje varianten är reservoargevär, som har en behållare som du kan fylla med tryck, där du sedan kan skjuta iväg en rad skott innan du behöver fylla på trycket igen. Faktum är att det också finns en fjärde modell.

Dock är den vanligare gällande luftpistoler. Det är de gevär som använder sig av en utbytbar kolsyrepatron.

Här är valet individuellt och många gånger bygger det på det pris du vill betala för ett luftgevär.

Olika ammunition till luftgevär

Det vanligaste bland skott till luftgevär är 4,5 mm och 5,5 mm klassiska kulor. Efter det finns också grov kaliber på 6,5 mm samt 4,5 mm rundkulor. Det bästa för prickskytte brukar vara att välja antingen 4,5 mm eller 5,5 mm klassiska kulor.

Här är det då 4,5 mm som är det mest populära valet. Vill du ha bättre stabilitet på skottet väljer du 5,5 mm som inte påverkas lika mycket av väder och vind.

Något som också påverkar balans och hur bra ett luftvapen är rör kulans hastighet. Här finns det luftgevär 300m/s, vilket då ger en bättre fart på skottet.

Något som givetvis påverkar hur bra och länge kulan behåller sin riktning. Utan att du behöver tänka på det leder ett sådant val också till att du kan träffa mål på längre avstånd.

Sammanfattning

Det är mycket man behöver tänka på innan man köper sitt första gevär och det är därför bra att fundera över vilket syfte man ska använda vapnet till.

Om man är intresserad av att köra lite mer tävlingsinriktat så kan det vara bra att överväga lite starkare vapen och om man endast vill skjuta på hobby nivå så kanske ett lite svagare är mer lämpligt.

Det är också stor skillnad på fjäderdrivna luftvapen, kolsyra och tryckluft, läs på om de olika typerna så du enkelt kan välja den typen som faller dig bäst i smaken.

FAQ

Måste man ha licens för luftgevär 300m/s

Nej det måste man inte, dock bör man vara lite försiktigare då dessa vapen i regel är kraftigare.

Vilken storlek på ammunition är bäst lämpad för prickskytte

Det mest populära valet för prickskytte är ammunition 4,5mm till 5,5mm

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla