Mer prisvärt med svenska sajter – trots begränsningar

black flat screen computer monitor turned on near black computer keyboard

I Sverige har intresset för spel om pengar ökat avsevärt under de senaste åren. Denna ökning kan tillskrivas flera faktorer, som teknologins framsteg, ökad tillgänglighet till spel och förändringar i lagstiftningen. I den här artikeln belyser vi varför det är mer ekonomiskt värt att spela på spelsidor med svensk licens, även om bonusarna är bättre utomlands.

Sedan 2019 är det endast lagligt för spelsidor med svensk licens att rikta sig mot de svenska spelarna. Detta efter att staten ritade om marknaden och gjorde det möjligt för privata aktörer att bedriva spelverksamhet – så länge de har licens, det vill säga.

Licensen innefattar inte bara rätten att bedriva spelverksamhet utan också flera skyldigheter. Exempelvis måste de licensierade bolagen förse sina kunder med olika hjälpmedel för att främja spelarhälsa. Spelbolagen måste också betala 18-procentig svensk spelskatt på alla sina vinster.

Skattefria vinster hos svenska aktörer

Vad många inte vet är att eftersom spelbolagen betalar spelskatt så behöver inte spelarna göra det. För dem är istället alla vinster skattefria, oavsett hur stort eller litet beloppet är. Spelare som istället rör sig mot icke-licensierade aktörer måste betala 30 procent i vinstskatt på alla vinster som överstiger 100 kronor.

Med andra ord, den som vinner 10 000 kronor hos spelsidor med svensk licens får behålla beloppet medan de som vinner motsvarande summa hos en icke-licensierad aktör behöver betala 3 000 kronor i skatt.

Försöker locka med bonusar

I Sverige har vi en lagstiftning som begränsar hur mycket spelbolagen kan erbjuda i välkomstbonusar och mervärden hos sina kunder. Detta har i sin tur lett till att icke-licensierade alternativ, som inte omfattas av samma begränsningar, kan framstå som betydligt mer attraktiva. Därför är det viktigt att försöka se till den stora helhetsbilden – även om det kan kännas lockande att få några hundralappar mer att spela för, eller automatiskt vara med i ett lotteri om någon större vinst, så måste man fortfarande betala 30 procent av vinsten i skatt om man skulle vinna hos dessa aktörer.

Enligt en rapport från Spelinspektionen har 75 procent av alla svenskar i åldrarna 18 år och uppåt spelat om pengar någon gång de senaste 12 månaderna. Sett till att rapporten inte tar höjd för något mörkertal är siffran förmodligen högre, för även om det är mer socialt accepterat att spela i dag så vill sannolikt inte alla prata om sina spelvanor. Förhoppningsvis använder sig merparten av alla dessa spelare sig av spelsidor med svensk licens, så att de inte behöver skatta bort 30 procent av allt de vinner.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla