Så här får du en stressfri och prisvärd jul!

Julen är en högtid som många ser fram emot. Men det kan också vara en väldigt stressig tid, speciellt om man vill ha en billig jul. I denna artikel ger vi dig några tips på hur du kan få en trevlig och stressfri jul samtidigt som du sparar pengar. Tänk på att det finns mycket du kan göra själv för att spara pengar, utan att behöva göra avkall på julfirandet!

  1. Först och främst bör du överväga att fastställa en budget och hålla dig till den. På så sätt kan du se till att du inte spenderar för mycket pengar under semestern. Se till att inkludera matvaror, dekorationer, presenter och aktiviteter i din budget – det kan snabbt bli mycket pengar! På så sätt kan du se till att din plånbok inte känner av att du har spenderat för mycket pengar i januari.
  2. Undvik att impulsköpa. Gör en lista över personer som du ska köpa julklappar till, och vad du vill köpa till var och en av dem. När det handlar om vuxna människor är det bästa att komma överens om att köpa eller inte köpa till varandra – kanske de också vill spara en slant! Fråga om det är något speciellt som de verkligen har användning för, annars kan du alltid satsa på presentkort.

Att överväldigas av julstämningen och springa iväg och köpa presenter till folk “bara för att” är ingen bra idé. Inte för din plånbok, men inte heller för dina vänner då risken finns att de får väldigt dåligt samvete då de inte köpt någonting tillbaka. 

  1. Jämför ordentligt innan du slår till. Köp inte första bästa, utan jämför priser på varor på samma sätt som du skulle jämföra innan du tar ett lån, köper en bil eller spelar på casino utan svensk spellicens. Det är mycket bättre att hitta rätt redan från början. Ta fram listan med presenterna du vill köpa, och kolla vad de kostar i butik likaväl som på nätet. Du skulle bli förvånad över hur mycket pengar du kan spara om du bara tar dig tid att leta efter fynd!
  2. Varför inte försöka göra några av dina julklappar? Att göra något speciellt själv är ett bra alternativ om du har en stram budget. Idéer är till exempel hemgjorda kakor eller sylt, handgjorda halsdukar eller smycken, fotoramar med bilder från året och allt annat som kommer från hjärtat! De kanske inte är lika glänsande eller snygga som köpta presenter, men de kommer ändå att bli uppskattade av dina nära och kära.
  3. Ha en hemlig tomte, eller Secret Santa. Om du planerar att ge några få personer julklappar i jul, varför inte göra det billigt med en hemlig tomte? Alla får en gåva, och ni sparar alla pengar! Ni drar lott om vem som ska köpa till vem, så att alla får en present men man vet inte vem det är som har köpt den. En bra idé är att komma överens om ett ungefärligt värde på presenten redan från början för att undvika besvikelser.
  4. Skippa julkorten. Istället för att köpa dyra julkort och en massa frimärken kan du skicka ett e-postmeddelande eller ett sms för att låta dina vänner och din familj få veta att du är glad över att du är här för att fira högtiderna med dem. Då är du dessutom miljövänlig.
  5. Donera saker du inte längre använder – eller din tid. Om du letar efter ett sätt att ge tillbaka i jul, varför inte göra en utrensning där hemma och sorterar ut saker som du sedan donerar till välgörenhet? Eller arbeta som volontär i ett lokalt soppkök? Det är ett bra sätt att sprida julglädje utan att spendera pengar!
  6. Utnyttja gratisevenemang. Ta med familjen och vännerna ut på festliga nöjen utan att behöva spräcka banken. Leta efter gratis konserter, teaterföreställningar, idrottsevenemang och andra festligheter i din stad eller ort – under december månad brukar utbudet vanligtvis vara stort.
  7. Använd endast kontanter när du handlar. Allt fler konsumenter använder kort eller betalningsmetoder som Swish, men det är mycket lättare att hålla koll på hur mycket vi faktiskt gör av med när vi betalar med kontanter.

Det kan vara lätt att spendera för mycket pengar när du använder kreditkort eller betalkort just för att man bara blippar utan att ge någon större uppmärksamhet till slutsumman. Ta ut den summa pengar du har tänkt spendera, och om du endast använda kontanter när du handlar presenter, mat, dryck och dekorationer är det mycket lättare att inte överskrida din budget.

  1.  Njut av de enkla sakerna: Julen behöver inte vara dyr för att vara speciell. Kom ihåg att framför allt njuta av att umgås med familj och vänner, spela spel, äta god mat och såklart de klassiska filmkvällarna med varm choklad och kakor – mer festligt än så blir det inte! Det är vad julen handlar om – kvalitetstid!

Så där har du det – våra tips på hur du kan få en trevlig och stressfri jul samtidigt som du sparar pengar. Ha dessa i åtanke när du planerar din julsäsong, så är vi säkra på att du kommer att njuta av varje minut av den! God jul!

 

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla