Hur sparar svenskarna 2022? Plus 5 spartips!

Spara pengar 2022

Från kontanter i madrassen till investeringar hos nätbanker. Hur vi sparar pengar har förändrats enormt, inte minst med anledning av digitaliseringen. Här tittar vi på hur spartrenderna ser ut för 2022 och ger dig spartips.

Att ha en sparbuffert kan vara skönt ifall det oförutsedda händer. För den som har råd att lägga undan ytterligare av sin inkomst går det att tjäna mycket pengar med tiden. Idag är det enklare än någonsin tidigare att lära sig om olika sätt att investera pengar, bland annat på sajter som Börssmart. Intresset för sparande och investeringar har ökat i takt med att det blivit allt mer lättillgängligt.

Sparar hos nätmäklare

Sparar hos nätmäklare

Medan börsen förr i tiden krävde både pappersarbete och förkunskap, så är det idag lätt att komma igång.

Detta tack vare digitaliseringen, med tillgång till internet i mobiler och laptops, samt användarvänliga hemsidor hos banker och nätmäklare. Många svenskar har konton hos nätmäklare för att hantera sitt sparande.

I en undersökning av SEB framkommer det att svenska hushåll sparade i genomsnitt runt 5000 kronor per månad under första kvartalet 2022. Enligt undersökningen planerar 24 procent att spara mer under det kommande halvåret, 10 procent planerar att spara mindre och resten tänker fortsätta spara i samma utsträckning.

4 av 5 månadssparar

Statistiken visar också att nära 8 av 10 svenskar har ett månadssparande, där den största andelen (42%) går till ett sparkonto. Fonder och pensionssparande står för 19% vardera, medan 9% går till amortering och 8% till aktiesparande.

Antalet hushåll som äger aktier minskade med 40,000 under 2021, enligt statistik från SCB. Totalt fanns det cirka 1,2 miljoner aktieägare i Sverige vid slutet av 2021. I åldersgruppen 25 till 34 år ökade aktieägandet med 1,1 procentenheter under året, medan det minskade i alla de tre äldsta åldersgrupperna, från 55 år och uppåt. Det totala genomsnittliga värdet på en aktieportfölj ökade med hela 42 procent.

Stort intresse bland unga

Stort intresse bland unga

Det ökade intresset för att spara och investera har särskilt märkts av bland unga personer. Analysföretaget Ungdomsbarometern bekräftar detta i sin Trendrapport för 2022. Rapporten är baserad på svar från 18,000 unga mellan 15 och 24 år, om hur trenderna för 2022 kommer att se ut.

Ett av de vanligaste förekommande svaren var just sparande och privatekonomi. Särskilt med inriktning på fonder, aktier och kryptovaluta i form av bland annat Bitcoin. Det är inte bara sparandet som trendar bland unga, utan också att ha tydliga finansiella mål, som att bli ekonomiskt oberoende eller ha råd att köpa en bostad.

Spartips i vardagen

Att komma igång med ett sparande är enkelt, men att ha pengar över till det kan ofta upplevas som knepigare. Här ger vi tips på hur du kan spara pengar i vardagen för att ha mer pengar över att investera i allt från din semesterbuffert till pensionssparande samt aktier och fonder.

1. Ha en budget för mat och shopping

Det kan verka tråkigt, men att ha en budget för shopping och mat är ett användbart verktyg för att få mer pengar till investeringar. Du kan använda olika konton med begränsad budget för områden som klädshopping, mat inklusive takeaway och snacks, nöjen och resor.

2. Se över abonnemang

Kostnader som dras varje månad kan under ett år bli dyra. Se över dina abonnemang för att se vilka utgifter som eventuellt går att stoppa. Använder du gymkortet? Kan du dela konto för streamingtjänst med vänner eller familj? Kan du hitta en bättre deal för ditt mobil- eller bredbandsabonnemang?

3. Månadsspara

Att spara kontinuerligt är grunden till en rikare framtid! Efter att du betalt månadens räkningar bör du direkt sätta undan pengar som går till sparkonto, aktier, fonder eller annat sparande. Då blir du inte frestad att använda dessa pengar till annat utan de är i säkert förvar och kan börja växa. Se bara till att pengarna som blir kvar på ditt vanliga konto räcker till nästa månadslön.  

4. Sätt upp mål

Genom att ha tydliga ekonomiska mål ökar chansen för att du ska följa din plan och spara regelbundet.

5. Dra ner på småutgifterna

Många bäckar små blir med tiden något stort. Det gäller såväl sparande som spenderande. Överväg därför att dra in på den dagliga takeaway-kaffen eller energidrycken. Gör matlådor istället för att köpa lunch ute, sluta snusa eller röka, och testa byt ut bil eller buss mot cykling.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla