Tre beteenden som tar dina pengar och kväver din plånbok

Det är svårt att finna någon bättre dag på månaden än den då lönen trillar in på kontot. Du översköljs av känslan att hela världen ligger framför dig när siffrorna på bankkontot blivit finputsade. Men efter att lönen kommit in på kontot kan det däremot gå snabbt utför. Alla räkningar och eventuella lån ska bli betalda, och så kanske du slösar bort en del pengar på nöjen. Av den anledningen ska vi i den här texten gå igenom tre saker som kväver din plånbok. Sätt och levnadsvanor du kan ändra på för att göra både dig själv och din plånbok en tjänst.

Se över din ekonomi

Men det allra första som du behöver göra är att se över din ekonomi. Gå noggrant igenom den och ställ upp samtliga av dina utgifter. Alla dina fasta utgifter som till exempel lån, abonnemang och bredband, men också dina potentiella rörliga utgifter för månaden, som till exempel nöjen. Det kan vara spel, kläder, restaurangbesök eller utekvällar för att nämna de vanligaste rörliga kostnaderna. På det här sättet får du en tydlig överblick åt vilka håll dina pengar går åt – och det är nu du kan försöka påverka dina kostnader för att minska dina utgifter.

Vad har du för lån?

Har du lånat pengar från banken för att köpa en bostad så har du faktiskt flera alternativ för att dra ned på dina lånekostnader. Trots att ränteläget är som det är för tillfället bör du undersöka möjligheten att betala mindre ränta till banken. Vad har du för ränta i dag? Är den rörlig och inte bunden kan du höra av dig till flera långivare och se om det är värt att flytta ditt lån dit för en bättre affär, och på så sätt spara lite pengar varje månad. Stora delar av din lön äts upp varenda månad till följd av dina lån.

Spel och nöjen tar dina pengar

Du lever bara en gång och så klart ska du se till att unna dig. Alla spenderar stora summor pengar varje månad och tillåter sig själva att ha roligt. Och så ska det givetvis vara. Men i stället för att helt utesluta allt det roliga i livet, kan du på något sätt ha roligare på ett mer kostnadseffektivt sätt? Vi kan exempelvis tala om spel på nätet. Spelar du på ett nätcasino med svensk licens fast du kanske har bättre förutsättningar utan licens? Gällande leverans av färdig mat kan du fundera på om det är bättre att själv gå till restaurangen i stället för att beställa mat via en applikation och betala en saftig leveransavgift? Små saker som dessa slukar dina pengar.

Gör rätt prioriteringar

Den allra största boven i dramat är ofta prioriteringar. Vad vill du egentligen lägga dina pengar på? Din lata sida kanske tar över för mycket och därför väljer du att spendera stora summor pengar varenda månad på att äta lunch ute. När du å andra sidan kan spara hundralappar varje vecka på att ta med en matlåda, och pengen du håller kan du i stället spara eller använda till andra nöjen. Därför är det viktigt att du tar kontroll över din ekonomi och ser över vad du kan göra åt den – och inte låta små saker dränera dig fullständigt.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla